Софийски манастири 2019

Тази година Сдружение Маратон предлага възможно най-достъпния формат на проекта Софийски манастири. Поканени са всички желаещи да преминат част или цялата 213 километрова обиколка на Софийското поле край 25 манастира от Софийска Света гора. От 7:00 часа на 13 септември до 20:00 часа на 15 септември ще има маркирано трасе за свободно неорганизирано преминаване на маршрута от всяка негова точка.

За тези, които искат да премерят сили с другите е подготвен и състезтелен вариант на проекта. Всичко е безплатно. Просто за да бъде регистриран резултатът на даден участник той трябва да дойде в Бояна и да получи персонален сателитен приемник. Всички подробности са описани на . Движещите се с приемници ще могат да бъдат проследени на живо от всяко място с достъп до интернет.

Тази година трасето е подобрено, като са избегнати някои неприятни участъци. Теренът е разнообразен, като включва дълги планински преходи, както и урбанизирани крайградски райони. Ползват се предимно пътеки и горски пътища. Пътната мрежа с твърда настилка е около 18%.

Препоръчва се всеки, който има намерение да тръгне по маршрута, незвисимо с колело или пеша добре да се подготви, да планира екипировката си, храненето и осигуряването с течности и батерии. Най-важното е да разполага с електронната следа на трасето, публикувана на http://marathon.bg/sm2019/ в различни формати, защото и най-добрата маркировка може да бъде изпусната. Удобно е да се ползва директно и интерактивната карта в Google Maps, която също показва трасето и моментното местоположение едновременно.

Маркировката ще е с временен спрей и табели. На някои места ленти. Препоръчва се движение в светлата част на денонощието. През нощта за следване на трасето може да се разчита само на мобилни устройства.

Пожелаваме на всички незабравими мигове по маршрута и очакваме да споделите снимки и впечатления на Marathon.bg във Фейсбук.