Дизела подобри рекорда на Шабан Мустафа

На четвъртата година от провеждането на състезанието Балкан Рън от Калофер до връх Ботев, бяха поставени два нови рекорда на трасето за бягане. Кирил Николов –Дизела премина 19,5-километровото трасе за страхотното време от 02:01:02 часа. Това беше първо, но много силно включване на най-добрия български планински бегач в инициативата. Предишното най-добро време, регистрирано в същото състезание е на Шабан Мустафа, който финишира през 2015 г. за 02:03:57ч.
Кирил Николов сподели след финала, че много го е мотивирала силната конкуренция на втория в класирането – европейският национал по биатлон Владимир Илиев. Трети стана Александър Спасов.
При жените първа се класира Елена Димитрова (02:42:38ч), която подобри собствения си рекорд по това трасе от миналата година – 02:52:23ч. Силвия Стефанова и Виолета Тотева заеха съответно второ и трето място в генералното класиране при жените.
При колоездачите мъже първи финишира Димитър Михайлов (категория до 40 г.), който редува бягането с колоезденето в различните години на Балкън Рън. Сега времето му беше 02:21:35ч, с което подобри предишното си постижение от 2016 г. по 37-километровото трасе. Велислав Янев стана втори в генералното класиране и първи при мъжете с време 02:41:16ч. Трети се класира ветеранът Фьодор Драголов, който е и победител в своята категория (до 55 години) с време от 02:45:39ч.
Непобедимата Ивета Алексиева отново доказа класата си при жените колоездачи и безапелационно спечели поредното изкачване на вр.Ботев с време 3:22:24. Втора е Венцислава Цачева, а трета Гергана Борисова. 
Интрига имаше и при младежите до 20 г. в бягането. Златният медал отиде при Николай Демерджиев, който премина 19-те километра до върха за 02:38:06ч. Балканският шапион по ориентиране Боян Иванджиков зае почетното второ място с над минута разлика, след като водеше междинната контрола на хижа Рай.
Цялото класиране във всички категории може да видите тук – http://marathon.bg/balkan2018r/
Партньори на веригата състезания са екипировка за спорт на открито Salomon, часовниците SUUNTO, магазини за спортна екипировка Sport Box, спортни облекла Doltcini и уебсайтът Ski.bg.
Надпреварата от Калофер до връх Ботев (2376м), се организира за четвърта поредна година като част от веригата състезания по планинско бягане и колоездене #FiveMountains на Сдружение Маратон. Събитието се прави в рамките на отбелязането на 2-ри юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Разликата в надморската височина между стартовата и финалната точка е 1776м. Трасето за бягане преминава през резерват Джендема, х. Рай и живописното Райско пръскало, а това за колоездене – през местността Паниците.
Останалите 4 състезания от веригата #FiveMountains за 2018-та година предстоят! Следете ни на уебсайта www.marathon.bg и във Фейсбук – също на Мarathon.bg

Фотографии: Владислав Георгиев/SKI.BG