Нов сезон, нови предизвикателства

Навлизаме в новия състезателен сезон на сдружение „Маратон” за 2016 година. След партньорството със Столична община за деня на снега планираме участие в организацията на повече от дузина масови спортни събития на открито в следващите месеци. Фокусът остава върху дисциплините на издръжливостта в цикличните спортове.

Първата пролетна проява за годината по традиция е „Балканският ски маратон”, който е планиран за 10 април. Деветнадесетото издание на мероприятието се провежда на Белмекен за първи път поради липса на сняг на по-ниска надморска височина.

Летните мероприятия отново се доминират от веригата „Пет планини”. Новото в изкачването на Стара планина, Пирин, Осогово, Рила и Витоша тази година е, че е избегнато съвпадението с други масови туристически инициативи с цел осигуряване на по-добри условия за участниците в състезанията. Формата за заявки ще бъде активна в края на април.

През септември стартира новият ни проект за планински ултрамаратон около София. Съвместно с фондация „Европейска столица на спорта” в периода до 2018г. разработваме тридневно състезание по планинско бягане и колоездене „Софийски манастири” за празника на града, преминаващо през Люлин, Витоша, Плана, Лозенска планина, Средна гора и Стара планина. Трасето се развива по протежение на така наречената „Софийска света гора” и свързва множеството манастири около столицата. На 18.9.2016г. се осъществява първият етап от проекта, а именно Банкя-Лозен 65км.

Продължават и партньорствата ни с различни организации за релизацията на прояви като „Софийски маратон”, „Витоша съмър фест”, „Витоша моята планина”, „Терра рън” и други.