Маратон и ултрамаратон в планините край София

SM2016

Тазгодишният ултрамаратон по планинско бягане и колоездене „Софийски манастири 2016” представлява първи етап от осъществяването на тридневно състезание, което ще бъде развивано последователно в следващите две години по случай избирането на София за европейска столица на спорта през 2018г.  и празника на града.

Трасето описва дъга през планините около Софийското поле и преминава покрай повечето от манастирите в района като обиколка на „Софийска света гора”. Стартът е на 18 септември в 6:30ч. пред Клисурския манастир, дистанциите са 42 и 73км със сборна положителна денивелация съответно 1424 и 2325м. Ултрамартонът финишира под Лозенския манастир „Свети Спас” до базата на БЧК, а маратонът на Драгалевския манастир. Теренът е предимно горски и полски пътища и пътеки, асфалт 8%. Предвидени са 8 подкрепителни пункта с напитки, сандвичи, хранителни добавки, шоколад и плодове. Развитието на състезанието може да бъде проследено на живо в интернет.

Всеки участник ще получи брандирана тениска преди старта и сертификат за успешно завършване на финала.

Технически подробности са публикувани на www.marathon.bg , където става и регистрацията за участие, а стартовата такса може да бъде платена предварително или при получаване на старовия пакет в петък и събота.

Предстартовият бюлетин с последни подробности за организацията и трасето ще бъде публикуван в четвъртък вечерта.